28 Temmuz 2013 Pazar

YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE A2 DİREKSİYON SINAVI

Motosiklet ehliyetini geçmiş yönetmelikle alan son gruptum. Hernekadar gözetmenler yeni yönetmeliğe tabi olduğumuzu düşünse de küçük bir uyarıyla bu yalnışı düzelttik. Büyük ihtimalle bu nazik uyarım için benden 10 puan kestiler. 10 puanda sinyal vemediğim için..80 ile geçtik sınavı..Referansım yönetmelikteki geçici 4. md. idi;
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, açılan dönemlerde kayıtlı olan kursiyerler hakkında bu Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesi hariç, 3/2/1987 tarihli ve 19361 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Şimdi yeni yönetmeliğe biraz derinlemesine bakarsak yönetmelik daha çok ; hiç iş yapmadan deli gibi para kazanan sürücü kurslarına yönelik..Zaten ismi de "MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ" ...

Linkinide verelim : http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/05/20130529-19.htm

Fazla bilgiye boğulmayalım Sevgili Okur, Bizi ilgilendiren kısımda gezinelim;Madde 35...

 
“A1”, “A2” ve “H (motosiklet)” sınıfı sertifika sınavı
MADDE 35 – (1) “A1”, “A2” ve “H (motosiklet)” sınıfı sertifika sınavları, sınav güzergâhının bulunduğu karayolunda ve akan trafik içinde başlatılır. Karayolu üzerinde veya hemen bitişiğinde, (EK-7)’deki krokide belirlenen mesafelere göre seyyar olarak hazırlanan sınav alanında ve akan trafikte devam ettirilerek tamamlatılır.
(2) Sınavın krokiye göre uygulanması:
a) 6 metre genişlik, 115 metre uzunluğundaki bir yolun 40 metrelik kısmında motor çalıştırılır ve hareket ettirilir.
b) Sekiz koni etrafında slalom yaptırılır ve koniler arasından geçmeye sağdan başlatılır.
c) Konilerin bitiminde sekiz çizdirilir.
ç) Sağa ve sola dönüş yaptırılır.
d) 8-10 metre uzunluğunda 15-20 cm genişliğinde 3-5 cm yüksekliğinde yüzeyi tırtıklı kullanılacağı zaman yere sabitlenen demir veya dayanıklı malzemeden yapılmış platform üzerinde düzlemesine hareket yaptırılır.
e) Hızlanma: Motorlu bisikletler için azami hız 30 km, motosikletler için 50 km’ye çıkartılır.
f) Başlangıç konisi hizasında fren yapılır ve durulur.
(3) Sınavda kullanılan araç-gereçler kurslar tarafından sınav merkezinde hazır bulundurulur.



  
EK- 7

Yönetmelik her ne kadar sınavın yapılış şekliyle ilgilense de burada itiraz edeceğimiz hususlar akla geliyor..

1- Bu sınava gireceğiniz motosikleti, kaskı (kendinizinkini getirmediğiniz takdirde), tüm koni, huni, alet edavatı sürücü kursunuz temin ediyor. Kursa kaydolma aşamasında sürücü kursuna nasıl bir motosiklet getireceklerini sorun..Modelini sorun.Hatta gidin görün bu motosikleti. Zira o makinenin hayattan meyus olması sizin sınavı kazanamamanıza neden olabilir.Sürücü kursları maddiyata önem verdiklerinden sizin için yeni bir motosiklet temin edecek yahut sizden özür dileme inceliğini gösterecek değiller.

2- Sınava gireceğiniz yerde asfalt bozuksa engebeli ise , mıcırlı ise, çakıl taşları cart curt bişiler varsa işte, kurs yetkililerini uyarın. Bununla yetinmeyin Gözetmenleri de uyarın. Kursların işi hep bu eğitmenler ile olduğundan kurs yetkilileri Gözetmenlere gıkını çıkartamıyor. Siz en iyisi Gözetmenleri darlayın..Olumsuz bir tepkide yönetmeliği referans gösterin.

3- Motosikleti çalıştıramama yahut devirme halinde sınavınız sonlanabilir..Sınavınzın yarıda sonlanması yahut istop ettirme gibi sebeplerle hiç başlamaması yönetmeliğe göre mutlak aracı kullanmada yetersiz olduğunu gösterir.Bu halde sizden motoru almak isteyen kurs görevlisine yahut gözetmene hemen motoru vermeyin..Bir daha deneyebileceğinizi, bu sefer başarılı olabileceğinizi söyleyin ve bir daha deneme şansı yakalamaya çalışın. Bakınız aşağıda madde 28::
(7) Direksiyon eğitimi dersi sınav süresi 30 dakikadan az olamaz. Ancak sürücü adayının araç kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilir. Aracı, kursun usta öğreticisi sınavın başlama yerine getirir. Her kursiyerin direksiyon eğitimi dersi sınavından sonra 5 dakika ara verilir.

4- Sınava gireceğiniz motosiklet kanunen 10 yaşından büyük olamaz. unutmayın...

1 yorum:

  1. Teşekkür ederiz. http://www.dersimizdireksiyon.com - gebze direksiyon dersi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...